Amanah Saham Bumiputera (ASB)

Antara Soalan Yang Sering Ditanyakan Mengenai Amanah Saham Bumiputera (ASB)

Posted on

Amanah Saham Bumiputera (ASB)| Anda mungkin sudah sedia maklum dengan Amanah Saham Berhad (ASB) tetapi tidak pasti tentang fungsinya dan mengapa ia adalah sesuatu perkara yang besar. Sesetengah daripada anda mungkin tahu mengenainya tetapi tidak tahu bagaimana untuk mendapatkan beberapa unitnya. Di sini kami akan menerangkan kepada anda perkara asas mengenai ASB.

Nah, sudah tiba masanya kami menerangkan dasar-dasar ASB. Teruskan membaca!

Soalan 1: Apakah Amanah Saham Bumiputera (ASB) ?

Dilancarkan pada 1990 khas untuk bumiputera Malaysia, ASB atau Amanah Saham Bumiputera adalah dana unit amanah popular yang dimiliki oleh syarikat pelaburan terbesar negara, Permodalan Nasional Berhad (PNB).

ASB dimulakan oleh PNB berkaitan kerajaan dengan matlamat untuk mengukuhkan kedudukan ekonomi bumiputera dengan menyediakan masyarakat dengan kenderaan tambahan untuk menyelamatkan dan melabur.

ASB pada dasarnya ialah dana ekuiti pendapatan jangka panjang dengan harga tetap RM1 seunit yang tidak mengenakan bayaran untuk jualan unit atau penebusan.

Soalan 2: Berapa banyak anda boleh melabur ke ASB?

Anda boleh melabur seberapa jumlah bawah RM200,000 pada bila-bila masa untuk membeli unit ASB dan juga bebas untuk melanggan unit-unit tambahan dalam had. Tidak ada had mengenai jumlah nilai akaun ASB yang boleh melebihi RM200,000 jika ia disebabkan oleh keuntungan dividen.

Soalan 3: Apakah risiko yang terlibat?

ASB dianggap sebagai berisiko rendah tetapi secara konsisten mempunyai pulangan tinggi kepada alat simpanan dan pelaburan. Berisiko rendah kerana nilai modal dari pelaburan ASB anda tidak mungkin menyusut seperti yang diikat oleh peratutan kerajaan.

Walau bagaimanapun, risiko rendah tidak berisiko. Nilai pelaburan ASB mungkin berubah-ubah bergantung kepada kesihatan ekonomi negara, prestasi pasaran modal luar negara, prestasi saham tempatan, dll.

Soalan 4: Berapa banyak pulangan yang diambil oleh unit ASB?

Pengiraan dana dividen ASB adalah setiap bulan tetapi hanya mengagihkannya sekali setahun kepada pemegang akaunnya yang menerima dividen dan bonus pada unit yang dibeli mereka.

Pada Disember 2017, PNB mengumumkan dividen tahunan sebanyak 8.25% (bonus dividen 7% + 0.25% bonus + 1% khas sempena ulang tahun ke-40 PSB) berjumlah RM10.7 bilion untuk 9.1 juta pemegang akaun ASB yang memiliki sekurang-kurangnya 145.6 unit.

Malah, ASB telah memperoleh dividen purata tahunan sebanyak 8.42% dalam tempoh 10 tahun yang lalu.

 

Baca : i-Invest KWSP – Ahli Sudah Boleh Beli Sendiri Unit Trust Dengan Kos Yang Lebih Rendah

Soalan 5: Dari mana anda boleh membeli unit ASB?

Anda boleh membeli unit ASB dengan wang tunai dari mana-mana 30 cawangan di seluruh negara Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB), syarikat yang menguruskan ASB.

Anda juga boleh membeli ASB dari ejen perbankan yang diberi kuasa seperti Maybank, Maybank Islamic, CIMB, RHB, Affin Bank, Bank Simpanan Nasional, Bank Alliance, AmBank, AmBank Islam dan Pos Malaysia (ejen bukan perbankan sahaja).

Anda juga boleh menggunakan kemudahan perbankan internet yang ditawarkan oleh beberapa bank yang disebutkan di atas untuk memanfaatkan unit ASB.

Soalan 6:Bolehkah anda menarik pelaburan ASB jika terdapat kecemasan?

Ya. Sekiranya berlaku kecemasan, anda boleh menarik balik pelaburan ASB anda dengan segera semasa waktu bekerja di mana-mana bank atau ejen ASNB bank.

Soalan 7: Bagaimanakah anda boleh menggunakan pulangan ASB milik anda?

Bergantung kepada jumlah yang anda telah melabur ke dalam ASB, pulangan dan dividen yang terkumpul untuk, katakan 3 tahun, boleh digunakan untuk bayaran pendahuluan rumah anda.

Anda juga boleh menggunakan pulangan untuk membayar hutang seperti kad kredit, prabayar pinjaman peribadi (jika pemberi pinjaman anda membenarkannya) atau perbelanjaan utama lain seperti kereta baru atau bercuti di luar negara dengan keluarga.

Soalan 8: Bagaimana anda boleh membeli unit ASB jika anda tidak mempunyai wang tunai?

Anda boleh melakukannya dengan tiga cara:

  • Pengeluaran daripada dana KWSP : jika anda berumur 18-55 tahun dan anda mempunyai sekurang-kurangnya RM5000 melebihi jumlah simpanan asas Akaun 1 anda, anda boleh mengeluarkan sehingga 20% dari simpanan yang berlebihan. Untuk maklumat lanjut, klik di sini!
  • Potongan gaji : Pekerja boleh memilih untuk menaikkan modal (pekerja sektor swasta perlu menyerahkan borang BS1 F (1) kepada unit penggajian mereka; pekerja sektor awam perlu menyerahkan borang SPG ASNB yang telah selesai ke unit penggajian mereka. Klik di sini!)
  • Pinjaman ASB : Kebanyakan bank ejen yang diberi kuasa seperti Maybank, BSN, CIMB, AmBank, RHB dan Affin Bank menawarkan pinjaman kepada bumiputera untuk membeli unit ASB.

Soalan 9: Apakah ciri-ciri pinjaman ASB?

Kebanyakan bank ejen ASB menawarkan pinjaman jangka asas dengan kadar faedah yang fleksibel (peratusan faedah untuk berubah mengikut pergerakan Kadar Pinjaman Asas atau Base Lending Rate (BLR) bank untuk melabur ke ASB. Peminjam juga boleh memilih untuk melindungi pinjaman mereka dengan insurans atau perlindungan Takaful dengan kos tambahan.

Amaun pembiayaan ASB biasanya dalam lingkungan RM10,000 hingga RM200,000 untuk tempoh maksimum 25-30 tahun (atau apabila peminjam mencapai 66 tahun, yang mana lebih awal), di mana tempoh berkunci berbeza dalam dari 2-5 tahun.

Bank menawarkan pinjaman berdasarkan skor kredit peminjam dan setelah menerima semua dokumen yang relevan penting untuk memproses pinjaman. Peminjam boleh memilih penempatan awal pinjaman ASB mereka tanpa sebarang caj tambahan selepas selesai tempoh berkunci. Jika tidak, mereka perlu membayar penalti keluar. 

Soalan 10 : Bolehkah anda membuat pinjaman ASB atau cuba melabur dari simpanan anda?

Ramai yang berpendapat bahawa lebih baik mendapatkan pinjaman untuk membeli unit ASB kerana ia mudah dan menguntungkan jika amaun bayaran balik pinjaman tahunan lebih rendah daripada dividen tahunan unit amanah.

Sebaliknya, ada yang berpendapat bahawa risiko kehilangan modal lebih jika wang yang dipinjam digunakan untuk melabur ke ASB.

Pinjaman ASB bukan sahaja datang dengan kos tambahan, faedah boleh meningkat jika pasaran kurang memuaskan. Selain itu, peminjam akan dibeli dengan sedikit pulangan saja selepas membayar balik pinjaman.

Kami mencadangkan kepada anda untuk mengambil risiko yang terlibat dan memilih pembiayaan ASB jika ia berbaloi buat anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *