Antara Contoh Soalan Peperiksaan Penghantar Notis N11

Posted on

Calon layak menduduki Peperiksaan Penghantar Notis N11 sudah tentu sedang membuat persiapan rapi untuk menduduki peperiksaan itu nanti. Sudah tentu anda tidak terkecuali jika anda salah seorang calon terlibat.

Terkini, peperiksaan Penghantar Notis N11 bakal diadakan pada 5 Februari nanti.

DI PANGGIL HADIRI PEPERIKSAAN PENGHANTAR NOTIS N11 KKR & PELBAGAI JABATAN LAIN?

Calon Exam Penghantar Notis N11 yang sedang mencari panduan, rujukan serta Contoh Soalan Peperiksaan Penghantar Notis N11 KKR & Pelbagai Jabatan lain mungkin boleh mengambil kesempatan dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan Contoh Soalan Penghantar Notis N11 yang akan kami edarkan di bawah.

Untuk maklumat lanjut mengenai format peperiksaan Penghantar Notis N11, tugas-tugas seorang Penghantar Notis, gaji dan maklumat jawatan Penghantar Notis dan contoh soalan peperiksaan Penghantar Notis Gred N11 pastikan anda habiskan membaca perkongsian ini.

PEPERIKSAAN ONLINE PENGHANTAR NOTIS N11

Peperiksaan Penghantar Notis N11 merupakan antara peperiksaan SPA yang mempunyai tahap penilaian berbeza untuk menguji calon yang terlibat.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam penulisan ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas peperiksaan Penghantar Notis N11 nanti.

SEPINTAS LALU MENGENAI JAWATAN PENGHANTAR NOTIS GRED N11

Jawatan Penghantar Notis N11 merupakan jawatan Pelaksana di bawah Pelbagai Kementerian/Jabatan/Pentadbiran Kerajaan Negeri Sembilan, Melaka, Pulau Pinang dan Perlis.

Mana-mana calon yang lulus peperiksaan dan temuduga Penghantar Notis N11 akan berkhidmat sama ada di bawah Pelbagai Kementerian, Jabatan, Pentadbiran Kerajaan Negeri Sembilan, Melaka dan Pulau Pinang atau mana-mana jabatan yang memerlukan khidmat seorang Penghantar Notis N11.

BACA : Antara Contoh Soalan Penolong Jurutera JA29 & JuruteraJ41

TUGASAN SEORANG PENGHANTAR NOTIS N11

Secara umumnya berikut merupakan deskripsi tugas seorang Penghantar Notis mengikut skop tugas yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia.

Bertanggungjawab menyampaikan surat atau dokumen undang-undang (saman, waran, perintah, kaedah/aturan, notis atau apa-apa juga proses mandatori sama ada sivil atau jenayah) kepada satu pihak yang lain secara serahan tangan atau menampal di tempat awam serta menyediakan bukti penyampaian dokumen yang telah diserahkan

Untuk menyandang jawatan Penghantar Notis N11, calon perlulah dahulu lulus peperiksaan yang dijalankan. Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan dan tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut akan di panggil untuk menghadiri temuduga.

Namun berdasarkan maklumbalas yang di terima kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan pertama iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam Peperiksaan Penghantar Notis N11.

Tahukah anda yang peperiksaan Penghantar Notis N11 yang diadakan oleh pihak SPA Malaysia bertujuan untuk menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan maklumat melalui latihan, akademik dan pengalaman.

Antara matlamat utama peperiksaan tersebut ialah untuk “menguji” calon dari pelbagai jurusan berbeza dengan set soalan Pembantu Tadbir yang telah ditetapkan.

Jadi, untuk lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin. Antara persediaan awal yang calon boleh lakukan ialah:

  • Menyesuaikan diri dengan contoh-contoh soalan peperiksaan Penghantar Notis N11
  • Bersedia dengan topik peperiksaan yang mungkin diajukan dalam peperiksaan.
  • Ketahui bagaimana hendak menjawab dan melengkapkan diri dengan skema jawapan.
  • Ketahui tugas anda sebagai seorang “Penghantar Notis N11”.

Secara asasnya itu antara persediaan yang calon boleh lakukan. Lebih dari itu, calon peperiksaan juga boleh mendapatkan rujukan dan panduan peperiksaan Penghantar Notis N11 di bawah yang telah berjaya membantu calon terdahulu.

JADI ADAKAH ANDA CALON PENGHANTAR NOTIS N11?

Calon Peperiksaan Penghantar Notis N11 yang sedang mencari panduan, rujukan serta contoh soalan untuk peperiksaan tersebut mungkin boleh mengambil kesempatan dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan Contoh Soalan Peperiksaan Penghantar Notis N11 yang akan pihak kami edarkan di bawah.

Untuk maklumat lanjut mengenai format peperiksaan Penghantar Notis N11, tugas-tugas , huraian ringkas jawatan dan contoh soalan peperiksaan pastikan anda habiskan membaca perkongsian pihak kami di bawah.

PEPERIKSAAN PENGHANTAR NOTIS N11

Portal SPA mengumumkan pengambilan untuk mengisi kekosongan jawatan.

Pengambilan kali ini adalah untuk mengisi kekosongan ditawarkan seperti diiklankan dalam iklan pengambilan lepas.

BAGAIMANA JADI PENGHANTAR NOTIS?

Untuk menjawat jawatan ini seorang calon perlulah cukup syarat permohonan. Menduduki Peperiksaan Penghantar Notis N11 dan lulus temuduga yang dijalankan. Ini merupakan proses biasa pengambilan kakitangan kerajaan.

Aliran mudah adalah seperti berikut;

CUKUP SYARAT MOHON -> MENDUDUKI PEPERIKSAAN –> LULUS TEMUDUGA

PEPERIKSAAN PENGHANTAR NOTIS SESI 2020

Peperiksaan Penghantar Notis N11 merupakan antara peperiksaan SPA yang mempunyai tahap penilaian berbeza untuk menguji calon yang terlibat.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam penulisan khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas peperiksaan nanti.

PANDUAN PEPERIKSAAN PENGHANTAR NOTIS N11

Khas untuk peperiksaan Penghantar Notis N11 sesi 2020, Portal akan mengedarkan Pembelian Pakej Rujukan Khas Peperiksaan Online Penghantar Notis tidak lama lagi.

Nota: Panduan terkini kami hanya dikeluarkan setahun sekali. Ianya updated dari segi kandungan, soalan dan nota. Disediakan khas untuk peperiksaan  setiap tahun.

Untuk membeli dan mendapatkan panduan khas tersebut anda boleh daftar sebagai calon terlebih dahulu.

Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email calon-calon yang melanggan apabila jualan di buka nanti.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

Penghantar Notis N11

KLIK SINI UNTUK KE LAMAN TEMPAHAN

Untuk pengetahuan anda, pakej rujukan khas ini mempunyai himpunan contoh soalan peperiksaan , skema jawapan dan lengkap dengan nota ringkas untuk membantu calon peperiksaan nanti.

Anda boleh mendapatkan panduan tersebut nanti.

KEGAGALAN CALON DALAM PEPERIKSAAN

Pelbagai faktor yang menyumbang kegagalan calon dalam peperiksaan tersebut. Antara yang paling utama ialah tidak tahu format menjawab dan jenis soalan yang di tanya dalam peperiksaan tersebut.

Dalam penulisan kali ini, pihak kami ingin berkongsi dengan anda contoh soalan peperiksaan Penghantar Notis N11. Ianya merupakan contoh agar anda mendapat idea dan gambaran jelas jenis soalan yang mungkin di tanya nanti dalam peperiksaan yang sebenar.

Untuk makluman ia sebahagian dari Nota Khas yang boleh didapati dari Panduan Peperiksaan yang akan diedarkan oleh pihak kami. Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat sila dapatkan melalui link DAN GAMBAR di bawah.

Penghantar Notis N11

FORMAT PEPERIKSAAN

Untuk makluman anda, Peperiksaan  kali melibatkan 1 Seksyen utama penilaian.

Berikut merupakan format peperiksaan terbaru yang perlu anda ketahui sebagai seorang calon.

  1. Bahagian A (Daya Menyelesaikan Masalah)

Peperiksaan ini mempunyai 1 bahagian utama. Setiap bahagian disesuaikan dengan tahap peperiksaan N11 yang akan menguji daya pemikiran calon. Jadi persediaan sebaiknya anda perlu lakukan untuk menjawab dan lulus dengan cemerlang.

Berikut merupakan sedikit perkongsian mengenai huraian topik peperiksaan dan contoh soalan setiap bahagian.

CONTOH SOALAN MATEMATIK

Dalam seksyen ini calon-calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah dengan menggunakan pendekatan seperti berikut:

(i) KEMAHIRAN LOGIK

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

(ii) KEMAHIRAN MENGINTERPRETASI DATA

Calon di beri beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.

(iii) KONSEP-KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon.

1. 27 batang pen daripada jumlah 156 kotak pen didapati rosak. Jumlah pen yang rosak itu bersamaan dengan 3/4 daripada bilangan sekotak pen. Berapakah jumlah semua pen tersebut?

A) 4056
B) 5616
C) 3159
D) 4082

2. 257 orang ahli Kelab Badminton membuat kutipan RM25 seorang. 45% daripada jumlah kutipan itu dibelanjakan untuk jamuan, 65% daripada bakinya untuk hadiah dan RM550 untuk aiskrim. Berapakah baki wang yang tinggal?

A) RM2,010.90
B) RM1,701.60
C) RM1,529.70
D) RM2,079.70

3. Seguni beras dibahagikan kepada beberapa bahagian. Rani dan Ah Seng masing-masing mendapat 0.35 dan 0.45 bahagian. Berapakah jisim seguni beras itu jika Rani mendapat 43.75kg?

A) 100kg
B) 125kg
C) 150kg
D) 160kg

4. Guni M lebih ringan daripada N tetapi lebih berat daripada guni O. Guni P pula lebih berat daripada guni O, tetapi lebih ringan daripada guni M. Susun kedudukan guni tersebut bermula dengan yang paling ringan.

A) O,P,N,M
B) N,M,P,O
C) N,M,O,P
D) O,P,M,N

5. Sebuah kereta bergerak sejauh 180km memerlukan 14 liter petrol. Hitung isi padu petrol yang diperlukan kereta tersebut bergerak dengan kelajuan 95km/j dalam tempoh 5 jam?

A) 70.00 liter
B) 64.64 liter
C) 56.00 liter
D) 36.94 liter

6. Antara berikut kuboid manakah yang mempunyai saiz paling besar?

A) Panjang 33cm, lebar 55cm, Tinggi 20cm
B) Panjang 35cm, lebar 54cm, Tinggi 20cm
C) Panjang 353cm, lebar 24cm, Tinggi 30cm
D) Panjang 55cm, lebar 23cm, Tinggi 30cm

7. 1 Jam 05 minit 32 saat – 35 minit 42saat + 25 minit = ?

A) 55 minit 50 saat
B) 58 minit 10 saat
C) 54 minit 50 saat
D) 56 minit 14 saat

8. Purata pendapatan seorang pekedai sebulan bagi bulan Jun hingga Ogos 2018 adalah sebanyak RM12750.50. Pada bulan September tahun itu pendapatannya meningkat kepada RM13732.50. Berapakah purata pendapatan sebulannya untuk 4 bulan tersebut?

A) RM 12753.90
B) RM 12996.00
C) RM 16183.60
D) RM 17328.00

9. Satu tin biskut dibahagikan mengikut nisbah 5:2:9. Didapati bahagian yang paling sedikit berjumlah 71 keping. Berapakah jumlah bilangan keseluruhan biskut dalam tin tersebut?

A) 1136
B) 781
C) 639
D) 568

10. Harga sebuah van terpakai ialah RM134,300. Setiap tahun harga van itu menyusut sebanyak 15%. Berapakah harga van itu selepas 3 tahun kemudian?

A) RM 114,155
B) RM 97 031
C) RM 82 477
D) RM 70 105

11. Apakah median bagi set data {55, 51, 53, 67, 51, 69}

A) 108
B) 67
C) 54
D) 53

12. Sejumlah 16250 keping Jubin dibahagikan kepada dua bahagian iaitu 2/5 dan 3/5. Bahagian lebih besar diagihkan sama banyak kepada 2 tempat iaitu bilik P dan Q. Berapakah bilangan Jubin bagi bilik Q?

A) 4875
B) 3250
C) 2438
D) 5416

13. Sebuah bot membawa 12 penumpang yang jumlah beratnya ialah 780kg. 3 orang yang purata berat seorang ialah 62kg telah terjun dari bot. Berapakah jumlah berat penumpang yang tinggal?

A) 186kg
B) 558kg
C) 585kg
D) 594kg

14. Bagi set data {46, 43, P , 41, 43 } mempunyai min data 42.833. Berapakh nilai P apabila P adalah integer?

A) 41
B) 42
C) 83
D) 87

15. Sebuah van membawa 3 jenis pakaian yang kesemuanya berjumlah 670 helai. 3/5 daripada jumlah tersebut adalah seluar dan 1/10 adalah baju kemeja. Berapakh bilangan seluar sukan?

A) 201
B) 286
C) 335
D) 402

16. Harga sebuah rumah ialah RM330 000. Selepas 5 tahun kemudian harga rumah tersebut meningkat kepada RM450 000. Berapakah peratus peningkatannya?

A) 66.66%
B) 36.36%
C) 33.33%
D) 26.7%

17. 6 jam 30 minit selepas pukul 9.40am ialah

A) 4.10pm
B) 4.30pm
C) 3.40pm
D) 3.50pm

18. Harga motosikal Amin ialah 12% lebih tinggi daripada harga motosikal Amran. Berapakah beza harga mereka berdua jika motosikal Amran berharga RM 8635?

A) RM124.35
B) RM1036.20
C) RM863.50
D) RM9671.20

PANDUAN PEPERIKSAAN

Segala ilmu serta informasi yang terkandung di dalamnya merupakan ilmu serta informasi yang ‘real’, yang datang dari pengetahuan serta pengalaman mereka yang telah pun berjaya dalam peperiksaan.

Inilah satu-satunya panduan yang boleh anda gunakan bagi mencapai impian menjawat jawatan kerajaan.

Berikut merupakan apa yang akan anda dapat sekiranya anda memiliki panduan Peperiksaan  ini.

  • Contoh Soalan Khas Peperiksaan Penghantar Notis N11 untuk rujukan.
  • Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon.
  • Juga dibekalkan dengan Contoh Soalan Exam Penghantar Notis N11 beserta Skema Jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.
  • Nota khas merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

Selain itu, sebagai persediaan tambahan, pihak kami juga akan menghantar emel secara berkala kepada anda yang mengandungi maklumat lanjut berkaitan exam berkenaan.

Namun anda perlu ingat, setiap panduan, contoh soalan, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan panduan. Namun dengan adanya panduan sebegini, anda boleh mempersiapkan diri anda sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan  nanti.

Dapatkan di sini sekarang sekiranya anda memilih untuk lulus.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

Kepada calon yang telah daftar ke sistem sebelum ini, pastikan anda tunggu email pembelian yang akan di hantar terus ke email anda. Pastikan email hanya dari Portal Penghantar Notis.

Jangan terlepas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *